Gedragsprobleem: de “dominante” pup

Ik hoor het vaker, een pup die als dominant wordt bestempeld.  Meestal omdat de jonge hond de hele dag de aandacht van de eigenaar opeist, in handen, schoenen of voorwerpen bijt. Het baasje doet verwoede pogingen om te corrigeren, maar het gedrag van de hond blijft onveranderd. Is er in zo’n geval sprake van een “dominante” hond? En als dat niet zo is, wat is er dan wel aan de hand? Tip op voorhand: geef uw pup voldoende rust, het voorkomt probleemgedrag.

Een goede start in het leven van de pup is belangrijk

Als gedragstherapeut kom ik dagelijks in aanraking met honden met gedragsproblemen. Waarbij ook de hierboven beschreven situatie regelmatig voorbij komt. Helaas valt te constateren dat veel van de gedragsproblemen van onze honden aangeleerd zijn. Om toekomstig probleemgedrag te voorkomen is het dus van essentieel belang om al meteen een goede start te maken met de opvoeding van de pup. Doet u dat als hondeneigenaar niet, bestaat er een reële kans dat u later een gedragstherapeut moet inschakelen om ongewenst gedrag van uw hond aan te pakken. Dat laatste is dan ook de reden dat ik, naast gedragstherapiesessies, ook mijn diensten als puppycoach aanbied. Tijdens privésessies ga ik met de eigenaar 1-op-1 aan de slag met de opvoeding van de pup. Gedurende meerdere praktijklessen op een loslooplocatie (Landgoed Twickel), leer ik het baasje niet alleen wat belangrijk is in de opvoeding van de pup, maar o.a. ook hoe overlast bij passanten te voorkomen en de hond terug te laten komen. Daarnaast besteed ik ook aandacht aan waar de eigenaar op moet letten met betrekking tot de hondentaal en wat de valkuilen zijn in de opvoeding van de pup. Eén van de grootste valkuilen tijdens de opvoeding: het te weinig rust bieden aan de pup.

Het belang van slaap

Net als een mensenbaby heeft een pup slaap nodig. Ter vergelijking met een situatie die de meesten van ons wel kennen: als een jong kind oververmoeid raakt, wordt het overactief, prikkelbaar, recalcitrant en zal het voortdurend om aandacht vragen. Bij een pup is dat niet anders. Het schattige uiterlijk van een pup werkt daarbij niet in zijn voordeel; vooral kinderen willen het liefst de hele dag met het hondje knuffelen en spelen. Maar ook volwassenen zijn vaak niet in staat om de smekende ogen van een om aandacht vragende pup te weerstaan.

De meeste gemaakte fout in de opvoeding

De meest gemaakte fout in de opvoeding van de pup is (naast het teveel aandacht geven als de hond erom vraagt) dat het baasje de pup veel te lang los in huis laat rondlopen. De eigenaar is de hele dag met het hondje bezig en vraagt fysiek en geestelijk teveel van de pup . Daarnaast wordt er niet genoeg gebruik gemaakt van de bench als rustplek voor de hond. Omdat we de pup vaak ook nog eens overladen met aandacht als het daarom vraagt, leert de hond dat het baasje altijd voor hem klaarstaat.  Met als gevolg dat de pup voortdurend achter de eigenaar aanloopt om op zowel een positieve als negatieve manier om aandacht te vragen, totaal oververmoeid raakt en, met als neveneffect, in veel gevallen niet zindelijk wordt omdat de bench niet genoeg wordt ingezet. Het gevolg is dat de hondeneigenaar in een dergelijke situatie uiteindelijk de gehele dag bezig is met het corrigeren van de hond. Al snel komt dan het moment dat het men -ten onrechte- denkt dat er sprake is van een “dominante” pup en er zo ook mee omgaat. Vanuit die gedachte komen de pup en de eigenaar in een negatieve spiraal terecht. Uiteindelijk leidt e.e.a. tot een verstoorde onderlinge verhouding met alle mogelijke gevolgen van dien.

Wat te doen?

Voldoende rust voorkomt veel probleemgedrag: weersta de aandrang om de hele dag met uw pup bezig te zijn. Geef aandacht op uw eigen initiatief en zorg ervoor dat uw pup voldoende slaap krijgt. Maak daarbij gebruik van de bench die daarnaast ook wordt ingezet tijdens de zindelijkheidstraining. De noodzakelijke rusttijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de hond en uiteraard is een juiste benchtraining noodzakelijk.

Wilt u een goede start maken met de opvoeding van uw pup? Neem dan contact met mij op; ik help u graag verder. Als uw persoonlijke puppycoach heeft u mijn onverdeelde aandacht. Ik kan mij tijdens de 1 uur durende lessen volledig op u en uw hond richten en al uw vragen beantwoorden. Ook buiten de lessen om ben ik voor u beschikbaar voor vragen en advies.

Voor meer informatie en vragen kunt u, geheel vrijblijvend het contactformulier gebruiken. Bellen mag uiteraard ook, maar ik kan niet altijd direct opnemen. Mijn telefoonnummer vindt u onderaan  deze pagina. Uiteraard help ik u ook bij gedragsproblemen van uw volwassen hond.